Szcenárióelemzés

Home > Szcenárióelemzés

Szcenárióelemzés

Szcenárióelemzés

A szcenárióelemzés olyan stratégiai tervezési technika, amely a jövőbeli eseményekre vonatkozó különböző feltételezéseken alapuló különböző lehetséges forgatókönyvek vagy kimenetelű események létrehozását és elemzését foglalja magában. A szcenárióelemzés célja, hogy a döntéshozók rendelkezésére bocsásson egy sor valószínűsíthető eredményt és a kapcsolódó kockázatokat és lehetőségeket, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak.
A módszer magában foglalja azon kulcsfontosságú tényezők azonosítását, amelyek hatással lehetnek egy adott helyzet kimenetelére, és az e tényezőkre vonatkozó különböző feltételezéseken alapuló lehetséges forgatókönyvek sorának kidolgozását. Minden egyes forgatókönyv a jövőben felmerülhető feltételek különböző csoportját képviseli, és minden egyes forgatókönyvet elemeznek, hogy meghatározzák annak a vizsgált szervezetre vagy helyzetre gyakorolt lehetséges hatását.
A szcenárióelemzéssel létrehozott forgatókönyvek számos tényezőn alapulhatnak, beleértve a gazdasági feltételeket, technológiai változásokat, politikai fejleményeket, természeti katasztrófákat és egyéb lehetséges eseményeket. A különböző forgatókönyvek mérlegelésével a döntéshozók jobban megérthetik a lehetséges kimeneteleket, és stratégiákat dolgozhatnak ki az egyes forgatókönyvekhez kapcsolódó kockázatok és lehetőségek kezelésére.

Többféle célra is hasznos, többek között:

1. Stratégiai tervezés: A szcenárióelemzés segíthet a szervezeteknek azonosítani a potenciális kockázatokat és lehetőségeket, amelyek hatással lehetnek a stratégiai terveikre. A különböző forgatókönyvek létrehozásával és elemzésével a szervezetek felkészülhetnek a különböző helyzetekre való hatékony reagálásra.

Pl. Egy vállalat meg akarja tervezni a következő évi költségvetését. Különböző forgatókönyveket vehetnek figyelembe. Ilyen lehet például a beszállítói árak változatlanságát, 10%-os, 20%-os emelkedését. Vagy akár a piaci részesedés csökkenése, változatlansága, növekedése. Továbbá lehetőség van ezek kombinációinak modellezésére is. Az elemzés alapján a vállalat ennek megfelelően tervezheti meg költségvetését. Ugyanígy új termék bevezetése, régebbi termék újradefiniálása során is hasznos lehet. Elemezhetünk különböző forgatókönyveket, például egy nagy keresletet, egy alacsony keresletet vagy egy olyan forgatókönyvet, amelyben a terméknek kemény versennyel kell szembenéznie. Az elemzés alapján a vállalat megalapozott döntést hozhat arról, hogy folytassa-e a termékfejlesztést, és hogyan értékesítse azt.

2. Kockázatkezelés: A szcenárióelemzés segíthet a szervezeteknek azonosítani a potenciális kockázatokat és felmérni azok lehetséges hatásait. A különböző forgatókönyvek mérlegelésével a szervezetek stratégiákat dolgozhatnak ki e kockázatok mérséklésére és a lehetséges veszteségek elleni védelemre.

Pl. Egy befektetési vállalkozás fel akarja mérni az adott iparágba történő befektetéssel kapcsolatos kockázatokat. Elemezhetnek különböző forgatókönyveket, például stabil piacot, piaci visszaesést vagy piaci összeomlást. Ez az elemzés segít nekik felkészülni a potenciális kockázatokra, és megfelelően mérsékelni azokat.

3. Beruházási elemzés: A szcenárióelemzés felhasználható a különböző piaci feltételek befektetési portfóliókra gyakorolt lehetséges hatásainak értékelésére. A különböző forgatókönyvek mérlegelésével a befektetők felmérhetik befektetéseik kockázat-hozam profilját, és megalapozott döntéseket hozhatnak.

4. Szakpolitikai elemzés: A szcenárióelemzés felhasználható a különböző politikai döntések különböző kimeneteleinek értékelésére. Kimutathatóvá válik adózási feltételek, kedvezmények jogosultságának, infláció változásának hatása. Így tervezhetővé válik az, hogy a jövőbeni makrogazdasági hatások milyen eredménnyel lehetnek a vállalat működésére. Ezek alapján a jövőbeli stratégia könnyeben kialakítható, a vállalat pedig fel tud készülni arra, hogy milyen kihívásokkal, lehetőségekkel kell szembenéznie.

Összességében a szcenárióelemzés értékes eszköze lehet a döntéshozatalnak és a tervezésnek különböző területeken, mivel lehetővé teszi a szervezetek és az egyének számára, hogy előre lássák a különböző lehetséges kimeneteleket és felkészüljenek rájuk. A fenti lehetőségek mind-mind csak az életből kiragadott példák, ezeken kívül szinte minden eseményt lehetséges modellezni, annak hatásait kimutatni. Fontos hangsúlyozni, hogy a szcenárióelemzés igazi ereje nem abban rejlik, hogy egyetlen esemény különböző kimeneteleit modellezzük, hanem két, három vagy akár még több esemény együttes eredményeit szimuláljuk, így találva olyan optimumponto(ka)t, melyek a döntéshozót olyan információ birtokába juttatja, hogy képes lesz meghozni az üzlet szempontjából legjobb döntést, amivel a fenyegetéseket elkerülheti, a lehetőségeket pedig maximálisan kihasználhatja.
 

Kapcsolat